Zo voorkom je een tekenbeet

Views: 4
Zo voorkom je een tekenbeet

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Ben jij iemand die veel in de natuur te vinden is? Dan zul je vast vaak genoeg hebben gecheckt op teken. Niemand zit te wachten op een tekenbeet en zeker niet op het risico dat je de ziekte van Lyme krijgt. Maar wat is nou een tekenbeet en hoe voorkom je het?

Een teek is een spinachtig insect dat in bossen, struiken en hoog gras leeft. Ze zijn dus veel te vinden in parken, bossen en duinen. De teek wordt actief bij een temperatuur vanaf 7°C. De meeste mensen worden dan ook gebeten tussen maart en oktober. De beestjes zijn donkerbruin, bijna zwart en kunnen niet vliegen of springen. Ze kruipen dus via de grond op mensen of dieren. Teken leven van bloed van dieren en soms mensen. Ze kunnen zo uren onopgemerkt op de huid zitten en zich daar volzuigen met bloed. Vaak zijn de beten onschuldig, maar teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en hiermee de ziekte van Lyme overdragen. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, het liefst binnen 24 uur.

Hoe bijt de teek zijn prooi? 

Teken stappen via gras en struiken over naar dieren en mensen. Zitten ze op hun gastheer, dan zoeken ze een lekker warm plekje om zich vast te bijten in de huid. Plekken waar teken graag zitten zijn de liezen, de knieholtes, achter je oor en de oksels. Eenmaal een goed plekje gevonden bijt de teek zich vast. Dit doet ‘ie met een soort tong die bestaat uit een met weerhaken getand steekorgaan. De teek veroorzaakt na de beet een plaatselijke verdoving met zijn speeksel, in dit speeksel zit ook een stof die bloedstolling tegengaat, hierdoor kan de teek bloed op blijven nemen. Wist je dat een teek wel meer dan tien keer zijn eigen lichaamsgewicht op kan nemen, daarom groeit de teek snel uit tot een goed zichtbaar bolletje.

Voorkomen is beter dan genezen

We weten het allemaal; voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je nou een tekenbeet? Daar hebben diverse merken wat op bedacht. Teekwerende kleding beschermt tegen teken en andere insecten. De kleding is bedekt met een coating die voorkomt dat de teek via de kleding op jouw huid terecht komt. Teken komen op deze manier niet op de huid en kunnen je niet bijten. De coating is een synthetische variant van een insectenwerende stof die in de natuur zelf voorkomt. Deze stof geeft een “hot feet-effect”. Wanneer de teek op de kleding terecht komt ontstaat er een thermische reactie waarbij warmte ontstaat. Op deze manier wordt het de teek te heet onder de voeten en zal deze loslaten. Een voordeel van het impregneren met deze stof is dat het niet schadelijk is voor teken en andere insecten. Zo blijft de natuur mooi en jij gezond! We bieden een ruim assortiment aan teekwerende kleding, van petten tot sokken. Neem eens een kijkje!


Deze kleding is niet uitsluitend voor werknemers in de natuur. De kleding is geschikt voor backpackers, kampeerders of gewone wandelaars.

Hoe ziet een tekenbeet eruit? 

Mocht de teek zich nou toch op je huid hebben vastgemaakt? Dan moet je deze zo snel mogelijk (binnen 24 uur) weghalen. Zorg er dus voor dat je jezelf altijd controleert als je in de natuur bent geweest, of laat je controleren op teken door iemand anders. Heb je een teek, dan kun je deze makkelijk weghalen met een tekentang. Zorg bij activiteiten in de natuur altijd dat je er eentje bij je hebt, zodat je snel kan handelen. Houdt nadat je een tekenbeet hebt gehad de huid goed in de gaten. Gebeurt er niks met je huid de dagen nadat je een beet hebt gehad, dan is er niet zoveel aan de hand. Mocht er een kring of rode vlek op de huid ontstaan, of krijg je na de beet ziekteverschijnselen (pijn aan gewrichten of griepachtige klachten), bel dan direct de huisarts.

Nu weet je alles over de tekenbeet en hoe je deze kunt voorkomen. 

Foto: Erik Karits via unsplash