Waarom regenkleding?

Views: 6
Waarom regenkleding?

Waarom regenkleding; waterdichtheid en ademend vermogen

Waterdichte kleding kent de EN343-normering. In deze norm zijn twee waarden belangrijk, het ademend vermogen en de waterdichtheid. In het icoontje van de EN 343 zie je deze X -en Y-waarde. De X-waarde staat voor de mate van waterdichtheid en de Y-waarde voor de mate van ademend vermogen, ofwel waterdampweerstand. Is het kledingstuk bij beide waarden in een van de 3 klassen getest, dan kan het kledingstuk gecertificeerd worden met de EN343-normering. De klassen staan los van elkaar, de X-waarde kan dus 3 zijn, terwijl de Y-waarde maar klasse 1 haalt. Maar wanneer valt een kledingstuk in welke klasse?

De klassen geven aan in welke mate bescherming wordt geboden, voor de X-waarde geldt in hoeverre de kleding waterdicht is.

Waterdichtheid

Klasse Waterdichtheid 
1 80 centimeter
2 80 centimeter (na behandeling)
3 130 centimeter (na behandeling)

In de tabel kun je zien dat klasse 1 en 2 het waterdichtheidsgraad 80 cm is, en in klasse 3 is dit 130 cm. Daarnaast geldt voor de normen 2 en 3 dat deze ook behaald worden na diverse behandelingen. Voorbeelden zijn slijtage, buiging of de invloed van olie en benzine. De waterdichtheid wordt gemeten door middel van een koker met een doorsnede van 2,5 cm. Deze wordt op het materiaal geplaatst en volgegoten met water. Als de kolom tot 8 meter gevuld is met water en het materiaal begint op dat moment te lekken, dan haalt het kledingstuk klasse 1.

Ook is er een verschil tussen waterdicht en waterafstotend. Waterafstotend betekent dat de kleding bestand is tegen opspattende modder, druppels en lichte miezer buien. Waterafstotende kleding zal dus niet voldoen aan de EN343-normering.

Ademend vermogen

Klasse Ademend vermogen
1 Ret > 40
2 Ret 20 - 40
3 Ret < 20

Naast de mate van waterdichtheid worden er ook eisen gesteld aan het ademend vermogen van een kledingstuk. We kennen het allemaal wel; waterdichte kleding hindert het afvoeren van transpiratie. Ook voor de mate van de waterdampweerstand (het ademend vermogen) kan een kledingstuk vallen in drie klassen. Het ademend vermogen wordt uitgedrukt in de ret-waarde (retentiewaarde), in de tabel kun je zien welke waarde in welke klasse valt. Hoe lager deze waarde, hoe hoger het ademend vermogen. Houdt er wel rekening mee dat een volledig waterdichte jas vaak een minder ademend vermogen zal hebben.

EN343

Op onze pagina over normeringen lees je meer over de EN343-normering. Het verschil met andere normeringen is dat fabrikanten niet naar een afhankelijke keurende instantie hoeven om de kleding te laten testen op waterdichtheid. Producenten van werkkleding beoordelen de kleding zelf, een gebrek aan waterdichtheid en ademend vermogen is vervelend, maar niet levensbedreigend. Toch wil je wel kunnen verwachten dat je niet kletsnat wordt als je de regenkleding draagt. De leveranciers van Werkkleding.nl maken al jaren de beste kleding en hebben veel ervaring in de kledingbranche. Daarom kun je ervan uitgaan dat je met de kleding die je bij ons bestelt altijd droog blijft, zelfs bij de slechtste weersomstandigheden.

Nu weet je precies waar je op kunt letten wanneer je regenkleding aanschaft, welke waarden voor jou van toepassing kunnen zijn en in welke mate de kleding waterdicht is. Ben je op zoek naar een goede regenjas, bekijk dan het gehele assortiment. Bekijk goed de waarden bij het aanschaffen van kleding, zo ben je verzekerd van een droge werkdag! Bekijk de normeringen en de mate van waterdichtheid bij het desbetreffende kledingstuk.