Hoe zichtbaar ben jij?

Views: 7
Hoe zichtbaat ben jij?

Zichtbaarheid is veiligheid

Je hebt het vast al vaak gelezen, maar voor bepaalde werkzaamheden is het van groot belang dat werknemers zichtbare kleding dragen. Bijvoorbeeld in de bouw- en installatietechniek en infrastructuur. Het is belangrijk dat de kleding comfortabel en functioneel is en dat deze beschermt tegen weersomstandigheden. Maar hoe zichtbaar moet je zijn?

Sinds 1 januari 2022 is veilige, zichtbare werkkleding verplicht. Bedrijven die zich hebben aangesloten bij de Governance Code Veiligheid Bouw dienen hun werknemers in de bouw en installatie te kleden volgens de EN20471-normering, een normering die geldt voor hoge zichtbaarheidskleding.

Bedrijven die zijn aangesloten bij de GCVB moeten door middel van een risico-inventarisatie en -evaluatie in kaart brengen welke risico’s er op de werkvloer zijn en hoe werkgevers de risico’s zo veel mogelijk kunnen verminderen. Als uit deze analyse blijkt dat er ongelukken ontstaan doordat werknemers niet goed zichtbaar zijn, zijn werkgevers verplicht om hoge zichtbaarheidskleding volgens de EN20471-norm beschikbaar te stellen. Ook moet de werkgever toezien op het onderhoud en zorgen voor goede voorlichting in het gebruik van de kleding.

Fristads heeft een ruim assortiment aan veiligheidskleding met de EN ISO-20471 certificering.

Zichtbaar in de bouw en installatie

In het najaar blijft het lang donker en begint het ‘s middags vroeg te schemeren. Op deze donkere dagen is er minder zicht en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is dan extra belangrijk dat medewerkers op de bouwplaats opvallen. Voor optimale veiligheid en zichtbaarheid is high-vis kleding met de EN ISO-20471 normering een must. Je kunt hierbij kiezen voor een veiligheidshesje, maar met een genormeerde jas en broek weet je zeker dat je goed beschermd bent. Daarbij komt dat men minder snel zijn jas vergeet dan een hesje, wat het risico op ongevallen vermindert.

In de bouw- en installatiesector worden veel verschillende werkzaamheden op verschillende posities uitgevoerd. Het is dan belangrijk om werkkleding te dragen die voor verschillende functies geschikt is. Fristads heeft een collectie speciaal voor deze professional, mét hoge zichtbaarheid.

Normering hoge zichtbaarheidskleding

Zoals al eerder benoemd moet hoge zichtbaarheidskleding aan de EN ISO20471 normering voldoen. Deze normering legt de eisen gesteld aan high-vis kleding vast. De kleding moet een minimaal oppervlakte hebben aan fluorescerend materiaal, welke kleur dit dient te zijn kun je lezen in onze blog over veiligheidshesjes en regelgevingen. Ook moet de kleding een bepaald oppervlakte aan reflecterend materiaal hebben op het lichaam en de armen. Waar en hoe groot dit oppervlakte precies dient te zijn, kun je lezen bij de EN ISO20471 normering.

Door het dragen van de juiste zichtbaarheidskleding voorkom je ongevallen. Zorg er dus voor dat je jezelf en je personeel op de juiste manier aankleed en iedereen goed zichtbaar is. Bekijk het gehele assortiment snel op Werkkleding.nl.

Fristads softshell jack