EN ISO 20471: Hoge zichtbaarheidskleding bij professioneel gebruik

De EN ISO geeft de mate van zichtbaarheid van de drager aan. Hij valt in de risicoklasse 11 en de norm heeft maar één waarde (x). Aangezien de reflectie alleen in de hoogste klasse is toegestaan, vervalt de y-waarde.

 

Wat houdt deze norm in?

De norm geeft de mate van zichtbaarheid weer. Voor het plaatsen van reflecterend materiaal zijn een aantal eisen gesteld.

 

Aan welke eisen moet de EN ISO 20471 voldoen?

Er zijn twee verschillende voorwaarden:

 

Voorwaarden bij het plaatsen van de reflecterende banden:

  • De breedte van de reflecterende banden bedraagt minstens 50mm (anders telt het niet mee in de oppervlakteberekening en wordt het als decoratie gezien)
  • Onderbreking (voor sluiting systeem of naad) in de band van retro reflectie materiaal is maximaal 50 mm.
  • Het totaal van dergelijke onderbrekingen is niet meer dan 100 mm in iedere band rond lichaam en 50 mm rond mouwen en broekspijpen.
  • De ruimte tussen 2 reflecterende banden moet tenminste 50 mm zijn (met een maximale hoek van 20°) en deze banden moeten minimaal 50 mm van de onderkant van het kledingstuk verwijderd zijn (zoals van de zoom van de broekspijpen)
  • De reflecterende banden kunnen op diverse manieren aangebracht zijn, maar alleen als ze volgens voorschrift aangebracht zijn, tellen ze mee in oppervlakte berekening.
  • Dit houdt in dat de torso, de benen en de armen 2x omsnoerd moeten worden (of 1x horizontaal met verticale banden over de schouder

 

Voorwaarden bij het plaatsen van fluorescerend materiaal:

  • Het fluorescerend materiaal moet de torso, de mouwen en de benen minstens 5 cm te omcirkelen.
  • Onderbrekingen van fluorescerend materiaal door reflecterende banden zijn toegestaan (zoals het geval bij Rijkswaterstaat Kleding: de verticale reflectieband van 25 mm over de mouwen en pijpen)
  • De verhouding fluomateriaal voor en achter ± 50% met een marge van 10%.

Voor wie?

De met EN ISO20471 gecertificeerde kleding wordt gedragen door bijvoorbeeld spoorwerkers en wegwerkers. Vooral in de winterse maanden, wanneer het laat licht wordt en vroeg donker, is het belangrijk om kleding te hebben waarin je altijd goed te zien bent. Ga voor optimale bescherming tijdens jouw werkzaamheden en bekijk bijvoorbeeld de Ballyclare overall Matthew.

 

Vragen welke normering geschikt is voor jouw werkzaamheden? Stel ze gerust! neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

 

Terug naar normeringen