Wie moet mijn werkschoenen betalen?

Simone van Heumen

Views: 1
Elten werkschoenen

Ontdek hier wie verantwoordelijk is voor de aanschaf van werkschoenen, of je nu ZZP'er bent, in loondienst werkt of een eigen bedrijf met personeel hebt. Als je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van de werkschoenen, zijn deze dan volledig fiscaal aftrekbaar? Deze gids helpt je om geïnformeerde keuzes te maken voor optimale veiligheid en comfort op de werkvloer.

Ik heb een eigen bedrijf

Als je een eigen bedrijf met personeel hebt, draag je de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je werknemers, inclusief het verstrekken van de benodigde werkschoenen. De Arbowet vereist dat werkgevers een veilige werkplek garanderen. Dit omvat vaak het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals werkschoenen. Het is jouw taak om te bepalen welke schoenen geschikt zijn voor de specifieke werkzaamheden

Ik ben ZZP’er

Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je werkschoenen. Je moet zelf investeren in je veiligheid en bescherming tijdens het werk. Dit verschilt van een situatie in loondienst, waar de werkgever deze verantwoordelijkheid draagt. Als zelfstandige kun je de kosten voor werkschoenen vaak opvoeren als bedrijfskosten, wat fiscaal voordeel kan opleveren. Overleg hiervoor met je boekhouder of belastingadviseur.

Ik werk in loondienst

Wanneer je in loondienst werkt, is het meestal de verantwoordelijkheid van je werkgever om werkschoenen te verstrekken. Dit valt onder de Arbowet, die werkgevers verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Als werkschoenen essentieel zijn voor je werk, moet je werkgever deze leveren. Het is verstandig om dit te bespreken met je werkgever of de HR-afdeling. Controleer je arbeidscontract of het bedrijfsreglement voor de exacte details.

Zijn werkschoenen fiscaal aftrekbaar?

Werkschoenen kunnen onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn als bedrijfskosten. Voor werknemers in loondienst geldt dat de vergoeding of verstrekking van werkschoenen door de werkgever meestal onbelast is, mits deze schoenen nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor de werkvloer.

Lees hier de blog: Is mijn werkkleding fiscaal aftrekbaar?

Heb je een eigen bedrijf met of zonder personeel, dan kun je de kosten voor werkschoenen opvoeren als zakelijke uitgaven. Deze kosten verlagen je winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Het is belangrijk om de bonnen en facturen van deze uitgaven goed te bewaren als bewijs voor de Belastingdienst.