EN343: Beschermende kleding tegen regen en slecht weer

Deze norm legt de eisen en testmethoden van voor de materialen en naden van kleding die beschermt tegen neerslag en regen, mist en de vochtigheid van de grond. Voor het testen van regendichtheid van de volledige kleding is een aparte test ontwikkeld (EN 14360) die niet in deze norm is opgenomen.

 

Wat houdt deze norm in?

Deze norm heeft een paraplu als symbool en daarnaast twee waarden; de x-waarde en de y-waarde.

 

De x-waarde geeft de waterdichtheid aan en de y-waarde geeft de waterdampdoorlaatbaarheid (het ademende vermogen) aan. De EN 343 norm valt onder de auto certificering, wat betekent dat je het product als bedrijf zelf mag certificeren en het product niet goedgekeurd hoeft te worden door een testinstituut.

Het enige risico dat de drager loopt is namelijk dat hij nat wordt en dat is vervelend, maar niet levensbedreigend. De x-waarde geeft de waterdichtheid van het kledingstuk aan. De mate van waterdichtheid is onder te verdelen in 3 klassen. Hierbij is 3 de hoogste klasse, dus het meest waterdicht en 1 de laagste, dus het minst.

 

De y-waarde geeft de waterdampdoorlaatbaarheid aan, het ademende vermogen dus. Ook deze waarde is onder te verdelen in 3 klassen, waarbij 3 de hoogste is, dus het meest ademend en 1 de laagste. Als het artikel in klasse 1 valt, wordt aangeraden het artikel niet langer dan een bepaalde hoeveelheid minuten te dragen. Hoe lang je het kledingstuk mag dragen staat vermeldt.

Aan welke eisen moet een kledingstuk met de EN 343 norm voldoen?

Een kledingstuk hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen. Natuurlijk moet het kledingstuk bij normaal gebruik geen openingen hebben die water doorlaten (zoals uitritsbare mouwen).

De mate van bescherming wordt bij deze kledingstukken aangegeven met de x -en y-waarden. De mate van bescherming is dus afhankelijk van de treksterkte, scheurweerstand, krimp -en naadsterkte. Deze moeten aan de waarden gesteld in de norm voldoen. 

 

Voor wie?

Kleding die voldoet aan de EN343-normering is voor iedereen die zich graag wil bechermen tegen regen en slecht weer. Of je nou veel buiten werkt, inde offshore werkt of gewwon elke dag op de fiets naar je werk gaat, kleding met de EN343-normering komt altijd van pas. Houd jezelf droog met bijvoorbeeld dit softshell regenjack uit de Fristads Green collectie of ga voor volledige bescherming met de tweedelige regenset van Fristads.

 

Terug naar normeringen