Wat zijn normeringen en waarom heb jij ze nodig?

Views: 2
Wat zijn normeringen

Ben jij je bewust van je veiligheid?

Welke risico’s en gevaren er op een werkplek zijn, wordt duidelijk door de risico inventarisatie en evaluatie die elke werkgever doet vanuit de arbeidsomstandighedenwet.

De risico’s worden op verschillende manieren beperkt. Allereerst door maatregelen in werkomstandigheden, bijvoorbeeld goed beveiligde machines en veilige werkmethoden.Toch blijven niet alle risico’s uit en zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen door middel van juiste werkkleding te dragen en persoonlijke beschermingsmiddelen toe te voegen aan je werkoutfit.

Aan beschermende werkkleding zijn bepaalde eisen gesteld, de normeringen. Deze worden aangegeven met een EN-nummer. In die wet op persoonlijke beschermingsmiddelen staan de voorwaarden waaraan de beschermende kleding moet voldoen. Deze bestaat al sinds 1989 en is in 2016 vernieuwd, inmiddels wordt de kleding gecertificeerd volgens nieuwe richtlijnen, die vanaf april 2018 van toepassing zijn.

De normen voor bedrijfskleding worden op basis van EU regelgeving ontwikkeld. Als de kleding voldoet aan een van de vereisten uit de Europese regelgeving, krijgt deze de normering. De wetgeving voor de normeringen kent drie risicoklassen. Hoe hoger het risico voor de drager, hoe strenger de eisen en voorschriften waaraan de kleding dient te voldoen.

Klasse l - laag risico

De kleding in risicoklasse l wordt niet door een onafhankelijk testinstituut gecontroleerd, maar door de producent zelf. De drager loopt geen levensbedreigend risico. Regenkleding bijvoorbeeld, valt in deze categorie. Het enige risico dat de drager loopt is dat hij nat wordt, en dat is vervelend, maar niet levensbedreigend.

Klasse 2 - gemiddeld risico

Voor kleding waarbij de drager gemiddeld risico loopt, wordt eenmalig een voorbeeld-kledingstuk naar een onafhankelijk testinstituut gestuurd. Dit noem je typekeuring. In deze klasse valt bijvoorbeeld hoge zichtbaarheidskleding.

Klasse 3 - hoog risico

Kleding die valt in de derde risicoklasse wordt jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijk testinstituut. Denk dan aan kleding die bescherming biedt tegen vloeibare chemicaliën of het risico van een elektrische vlamboog.

Kortom, normeringen zijn dus ontzettend belangrijk voor jouw veiligheid en die van je collega’s. Check daarom altijd voor het aanschaffen van je werkkleding of en aan welke normeringen de kleding moet voldoen. Op deze manier weet je zeker dat je goed beschermd aan je werkdag kunt beginnen. Ben je benieuwd welke normeringen er allemaal zijn? Neem dan een kijkje bij alle normeringen, hier hebben wij alle normeringen, wat ze betekenen en de testmethoden voor jou op een rijtje gezet.