Verkeersregelaars; hoe zijn ze te herkennen?

Views: 1
Verkeersregelaars herkennen

Verkeersregelaars; ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Met de felgekleurde kleding en reflecterende strepen zijn ze haast niet over het hoofd te zien. En dat is dan ook precies de bedoeling. Maar wat is precies de functie van een verkeersregelaar en waaraan kun je ze herkennen? Of misschien heb je zelf wel geschikte kleding nodig. In deze blog lees je alles over verkeersregelaars en hun werkkleding.

Eerst, wat is een verkeersregelaar?

Een verkeersregelaar is iemand die ingezet wordt om het verkeer te regelen en de veiligheid van voetgangers en bestuurders te waarborgen. In Nederland zijn er verschillende soorten verkeersregelaars. Er zijn transport regelaars, die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van bijzonder transport. Daarnaast zijn er professionele verkeersregelaars die voor hun beroep regelmatig het verkeer regelen, denk aan wegwerkzaamheden en dergelijke. Ook heb je evenementenregelaars, dit zijn mensen die speciaal ingezet worden om verkeer richting een evenement te regelen. En als laatst zijn er verkeersbrigadiers. Dit zijn mensen, vaak vrijwilligers, die kinderen helpen met oversteken in de buurt van scholen, ook wel klaar-overs.

Wat is de taak van een verkeersregelaar?

Een verkeersregelaar dient het verkeer zo aan te sturen dat direct duidelijk is wat van hem/haar wordt verwacht. Ook ziet de verkeersregelaar erop toe dat fietsers, voetgangers en bestuurders van motorvoertuigen veilig gebruik kunnen maken van de weg. Een verkeersregelaar heeft alle wettelijke bevoegdheden en is hiermee belangrijker dan alle verkeersborden, -lichten en belijning op de weg. Verkeersdeelnemers zijn dan ook verplicht de instructies van een verkeersregelaar op te volgen.

Kennis

Welke kennis moet een verkeersregelaar allemaal in huis hebben? De verkeersregelaar moet, voordat deze aan de slag mag, over voldoende kennis beschikken van alle regels die met het verkeer te maken hebben. Voordat je kunt starten moet je zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Je mag pas aan het praktijkexamen deelnemen, als je de theoretische toets hebt gehaald. In de cursus leer je de wettelijke status van de verkeersregelaar en worden de verkeersregels en -tekens nog een keertje herhaald. Tijdens je praktijkexamen wordt je in de praktijk beoordeeld door een vertegenwoordiger van de politie.
Zoals eerder te lezen zijn er ook verkeersregelaars die alleen voor evenementen of dergelijke worden ingezet. Deze evenementenregelaars hoeven voordat ze beginnen alleen een online vragenlijst in te vullen.

Verkeersregelaarskleding; wat zijn de eisen?

Als iedereen je moet kunnen zien, is het natuurlijk belangrijk dat je goed opvalt. Voor verkeersregelaars zijn dan ook speciale eisen gesteld aan de kleding. De kleding is een combinatie van geel en oranje. Geel aan de bovenkant, oranje aan de onderkant, ook wel bicolor genoemd. De kleuren worden van elkaar gescheiden door een reflecterende band die rondom het lichaam gaat. Op de buik en rug is een driehoek te zien die gemaakt is van hetzelfde materiaal. Daaronder wordt het kledingstuk afgesloten met weer een reflecterende band rondom het lichaam, zoals te zien is op de foto. De kleding die je in ons assortiment kunt vinden voldoet aan de gestelde eisen voor verkeersregelaars. Bekijk bijvoorbeeld deze reflecterende softshell van Tricorp of dit hesje van Tricorp. Natuurlijk kun je zelf nog kiezen om je outfit uit te breiden met een reflecterende broek, of een fluorescerend petje.

Tricorp verkeersregelaar parkaTricorp Cap fluorescerend