Alle PBM

Rust je werknemers uit met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's). Werkkleding.nl heeft al diverse beschermingsmiddelen in het assortiment en breidt dit steeds verder uit. Completeer je werkoutfit met PBM en shop veilig dankzij het Webshop Keurmerk. We bieden PBM's van gerenommeerde merken zoals Snickers, Fristads en Mascot.

 • Werk veilig en vol zelfvertrouwen
 • Webshop Keurmerk
 • Erkende merken

Producten 1-12 van 31

Fristads Kniebeschermers 9200 KP
Incl. BTW € 22,87 € 18,90
Fristads Kniebeschermers 9395 KP
Incl. BTW € 20,45 € 16,90
Snickers Kniebeschermers 9110
Incl. BTW € 28,68 € 23,70
Snickers D3O Lite Kniebeschermers 9112
Incl. BTW € 36,72 € 30,35
Snickers D3O Lite Vloerleggers Kniebeschermers 9119
Incl. BTW € 66,61 € 55,05
Snickers Vloerleggers Kniebeschermers 9118
Incl. BTW € 63,16 € 52,20
Snickers XTR Kniebeschermers 9191
Incl. BTW € 57,41 € 47,45
Snickers D3O Ergo Kniebeschermers 9169
Incl. BTW € 56,04 € 46,31
Snickers Weather Flex Cut 5 Glove 9317
Incl. BTW € 23,57 € 19,48
Snickers Power Flex Cut 5 Gloves 9326
Incl. BTW € 14,77 € 12,21
Snickers Geïsoleerde Handschoenen 9361
Incl. BTW € 67,42 € 55,72
Snickers Handschoen 9360
Incl. BTW € 53,92 € 44,56

Wat is PBM?

PBM staat voor Persoonlijke BeschermingsMiddelen. Dit zijn uitrustingen zoals helmen, handschoenen en veiligheidsbrillen die werknemers dragen of gebruiken om zichzelf te beschermen tegen gezondheidsrisico's op de werkvloer. Deze middelen voorkomen letsel en verhogen de veiligheid van de gebruiker tijdens het uitvoeren van specifieke taken die risico's met zich meebrengen. Het doel is het verminderen van beroepsongevallen en -ziekten.

Wettelijke eisen aan PBM's

De Arbowet schrijft voor dat werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) moeten aanbieden die voldoen aan het Warenwetbesluit PBM 2018. Deze Nederlandse wet stamt af van Europese regelgeving, die tevens de basis vormt voor de normering. De risico-inventarisatie deelt PBM's in drie risicocategorieën. Afhankelijk van de categorie, toont de fabrikant op verschillende manieren aan dat zijn product aan de eisen voldoet.

Risiconiveaus

Categorie Beschrijving Voorbeeldrisico's Middelen
Categorie 1: Minimale risico’s Bescherming tegen oppervlakkig mechanisch letsel. Contact met onschadelijke schoonmaakmiddelen, warme oppervlakken tot 50°C, schade aan ogen door zonlicht, niet-extreme weersomstandigheden. Zonnebrillen, regenkleding, tuinhandschoenen, winterhandschoenen.
Categorie 2: Persoonlijke beschermingsmiddelen Goedgekeurd na een onderzoek, interne productiecontrole vereist. Meestal algemene risico's waarvoor basis-PBM’s voldoende zijn. Veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen.
Categorie 3: Ernstige risico’s Bescherming tegen ernstige en mogelijk onomkeerbare risico's. Stoffen schadelijk voor de gezondheid, ademlucht met te weinig zuurstof, ioniserende straling, extreme temperaturen, vallen van grote hoogte, elektrische schok, snijwonden, schadelijk lawaai. Gehoorbescherming, speciale (las)handschoenen, harnasgordel.

Verantwoordelijkheden werkgever en werknemer

Veiligheid op de werkvloer is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Werkgevers zijn verplicht om geschikte werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kosteloos aan hun werknemers te verstrekken. Ze moeten ook training geven over het correcte gebruik van PBM en duidelijk maken wanneer deze gedragen moeten worden. Daarnaast dienen ze de staat van de PBM's te controleren. Voordat de juiste PBM's worden gekozen, is een risicoanalyse vereist.

PBM voorbeelden

Kniebeschermers

Kniebeschermers gebruik je om je knieën te beschermen tegen slijtage en letsel tijdens werkzaamheden waarbij je vaak moet knielen. Denk aan beroepen zoals tegelzetters, timmerlieden of installateurs. Door het gebruik van kniebeschermers verdeel je de druk en verminder je de impact op je knieën. Dit helpt niet alleen acute blessures te voorkomen, maar beperkt ook de kans op langdurige schade aan het kniegewricht. In sommige beroepen zijn kniebeschermers zelfs verplicht.

Handschoenen

Werken met handschoenen biedt bescherming tegen een reeks risico's, afhankelijk van het soort werk dat je doet:

 • In de medische sector beschermen ze tegen infecties en ziekteverwekkers.
 • In de bouw en industrie beschermen ze tegen snijwonden, schaafwonden en andere mechanische gevaren.
 • Chemische bestendige handschoenen zijn essentieel bij het hanteren van gevaarlijke stoffen.
 • Thermische handschoenen beschermen tegen extreme temperaturen.

Kortom, handschoenen zijn cruciaal voor het waarborgen van veiligheid en het voorkomen van letsel in diverse beroepen.

Lasmouwhoes

Een lasmouwhoes gebruik je om je armen en schouders te beschermen tijdens laswerkzaamheden. Deze mouwen bieden bescherming tegen vonken, spatten van gesmolten metaal en hitte die vrijkomen tijdens het lassen. Ze zijn meestal gemaakt van brandwerende materialen zoals leer of speciale stoffen. Door een lasmouwhoes te dragen, minimaliseer je het risico op brandwonden en andere huidbeschadigingen.

Aan de andere kant moeten werknemers de verstrekte PBM’s gebruiken, deelnemen aan trainingen en de gebruiksinstructies nauwkeurig opvolgen. Zo dragen beide partijen bij aan een veilige werkomgeving.

Jouw PBM winkel

Verhoog je veiligheid met ons complete assortiment persoonlijke beschermingsmiddelen, van handschoenen tot veiligheidshesjes en kniebeschermers. Bestel eenvoudig en snel bij Werkkleding.nl. Wil je je PBM’s personaliseren? Neem telefonisch contact met ons op via 030 – 212 30 99 om alle mogelijkheden gelijk te bespreken.

Welke soorten PBM’s zijn er?

Er bestaan diverse soorten PBM’s voor verschillende werkomstandigheden:

 • Oog- en gelaatsbescherming zoals veiligheidsbrillen en gelaatsschermen beschermen tegen rondvliegende deeltjes.
 • Gehoorbescherming zoals oordoppen en oorkappen beperken gehoorschade.
 • Adembescherming, zoals stofmaskers en gasmaskers, beschermen tegen schadelijke stoffen in de lucht.
 • Handschoenen bieden bescherming tegen snijwonden, chemicaliën en hitte.
 • Werkkleding zoals brandwerende kleding en reflecterende vesten verhogen zichtbaarheid en bescherming.
 • Voor hoofdbescherming zijn er veiligheidshelmen, en voor voetbescherming veiligheidsschoenen.
 • Valbescherming zoals harnasgordels worden gebruikt in hoogtewerk.

Elk type PBM is ontworpen om specifieke risico’s te beperken.

Welke PBM is verplicht?

De verplichting van het dragen van PBM’s hangt af van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) binnen een bedrijf. Na deze evaluatie wordt duidelijk welke PBM’s noodzakelijk zijn voor welke taken. Veelvoorkomende verplichte PBM’s zijn veiligheidshelmen op bouwplaatsen, veiligheidsbrillen in laboratoria, en gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen. De werkgever is verantwoordelijk voor het verstrekken en de werknemers zijn op hun beurt verplicht om de beschikbaar gestelde PBM’s te dragen.

Bij welke beroepen draag je PBM?

Je vindt PBM's in diverse sectoren waar veiligheid cruciaal is.

 • In de bouw dragen werknemers vaak helmen, veiligheidsbrillen en gehoorbescherming.
 • In de gezondheidszorg is beschermende kleding tegen bacteriën en virussen gangbaar.
 • Brandweerlieden gebruiken speciale pakken en ademhalingsapparatuur.
 • Chemische industrie vereist vaak volledige pakken die beschermen tegen giftige stoffen.
 • Elektriciens gebruiken isolerende handschoenen en schoenen.

Ook in de landbouw, metaalbewerking en transport komen PBM’s voor. De aard en het type bescherming variëren per beroep en risico's verbonden aan het werk.