IEC 61482: bescherming tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog.

 

Wat houdt de norm in?

Tijdens een vlamboogexplosie wordt het doek blootgesteld aan wolken van plasma, vlammen, straling en metaal dat van de elektroden spat.

In dat geval moet het doek beschermen om tweedegraads brandwonden te voorkomen. De bescherming tegen de gevolgen van een ‘electric arc’ kan op 2 manieren worden getest:

 

IEC 71482-1-1: de “open arc” methode

Deze testmethode wordt in de USA gebruikt. Testen volgens deze methode levert de ATPV-waarde of EBT50. De ATPV waarde is de waarde (in cal/cm2) waarbij een 50% bescherming voorspeld wordt tegen 2e graads brandwonden. Hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming. In Amerika wordt voor elektriciteit medewerkers een minimale ATPV-waarde van 8 vereist. De gemeten ATPV waarde staat op het norm-etiket. Bij de IEC 61482 normering kun je alle kleding vinden die voldoet aan deze norm.

 

IEC 61482-1-2: de BOX-test

Deze testmethode wordt in Europa gebruikt. Bij deze methode wordt vanuit één richting (de box) een vlamboog opgewekt door kortsluiting met 4kA (voor class 1) of 7kA (voor class 2). De vlamboog duurt daarbij niet langer dan 500ms. De warmte-doorgang wordt gemeten en moet - om aan de klasse te voldoen - onder de zogeheten Stoll curve blijven.

De Stoll curve is een tabel die aangeeft bij welke temperatuur en tijd een 2e graad brandwond ontstaat. Tevens wordt beoordeeld op navlammen, gatvorming, smelten, etc. Naast alleen het doek wordt er ook een volledige jas getest. Hierbij wordt geen energetische waarde bepaald, maar de jas wordt na blootstelling aan de vlamboog gecontroleerd op mankementen met betrekking tot de naden, sluitingen en alle andere accessoires.

Welke eisen worden aan de IEC 61482 norm gesteld?

Als de modeleisen worden de modeleisen van lasserskleding (EN ISO 11611) aangehouden.

 

Voor wie?

De met IEC 61482 gecertificeerde kleding is geschikt voor elektriciëns en werknemers die werken aan onderhoud van niet-boogveilige verdeelinstallaties of elektrische schakelborden of bij werkzaamheden aan hoogspanningsapparatuur. Voor de beste beschermimng kun je bijvoorbeeld kijken naar deze Havep werkjas en maak je outfit compleet met de genormeerde werkhandschoenen van Snickers.

 

Terug naar normeringen