EN342: beschermende kleding tegen koude en lage temperaturen

Deze norm legt vereisten voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van wind, luchtvochtigheid en temperaturen lager dan -5°C.

 

Wat houdt deze norm in?

Deze norm heeft als symbool een ijskristal, net als de EN 14058-norm. Naast het symbool kunnen drie waarden staan:  thermische basisisolatie (clo), thermische isolatie (Icler), luchtdoorlaatbaarheid (x) en eventueel de waterdampweerstand (y).

 

  • De clo waarde geeft de thermische basisisolatie van het model aan. Deze waarde is gemeten op een bewegende mannequin en geeft aan hoe lang iemand bij een bepaalde temperatuur in deze kleding kan werken.
  • De Icle waarde geeft de thermische isolatie aan. Deze waarde is gemeten op een statische mannequin. De x-waarde geeft de luchtdoorlaatbaarheid van de kleding aan. Voor deze waarde zijn klassen 1 tot en met 3 opgesteld. Hierbij laat klasse 1 de meeste lucht door en klasse 3 de minste.
  • De y-waarde geeft de waterdampweerstand van het kledingstuk aan. Ook deze waarde bestaat uit 3 klassen. Hierbij heeft klasse 1 de laagste waterdampweerstand ne klasse 3 de hoogste.

Welke eisen worden er aan deze norm gesteld?

De norm kent geen specifieke modeleisen, behalve dat deze moet voldoen aan de voorwaarden gesteld in de norm EN 340. De mate van bescherming wordt getest en aangegeven op de waarden zoals hierboven aangegeven.

 

Voor wie?

Met EN342 genormeerde kleding is geschikt voor werknemers die buiten werken in temperaturen onder -5°C en werknemers die werken in een vriescel. Bijvoorbeeld in de foodindustrie. Kleding met deze norm zorgt in deze omstandigheden dat je niet kou vat.

 

Bekijk bijvoorbeeld dit winterjack van Fristads, perfect voor echte koude omstandigheden. Meer weten of benieuwd welke normen voor jouw werkzaamheden geschikt zijn?

 


Terug naar normeringen