EN14404: kniebescherming tegen werk in een knielende positie

Deze normering geldt voor kleding en bescherming die de knieën in bepaalde mate beschermt tegen werk in knielende positie. Let wel op: de norm EN 14404 op kleding is alleen van toepassing in combinatie met de gecertificeerde kniestukken.

 

Wat houdt deze norm in?

Er bestaan 4 typen kniebeschermers

 

  • Type 1: Losse kniestukken, deze worden om het been heen bevestigd
  • Type 2: Losse kniestukken in de vorm van schuimrubber of andere opvulling. Deze worden opgeborgen in de kniezakken op de benen of vastgemaakt aan de broek.
  • Type 3: Kniestukken die niet aan het lichaam vastgemaakt zijn, maar zo geplaatst zijn dat de drager vrij mee kan bewegen
  • Type 4: Kniestukken die deel uitmaken van een geheel met extra functies, zoals een steun om zich aan recht te trekken of een kniestoel. Kniestukken kunnen los gebruikt worden of worden vastgemaakt.

 

De kniebeschermer wordt getest op drie eigenschappen: perforatie, krachtverdeling en kracht bij impact.

 

Hierin zijn 2 levels mogelijk:

 

  • Level 1: Verwacht wordt dat de kniebeschermer bestand is tegen een grondoppervlak dat gewoonlijk geen risico oplevert door liggende voorwerpen van meer de 1 cm hoog. Perforatie weerstand is minstens 100N
  • Level 2: Verwacht wordt dat de kniebeschermer bestand is tegen gebruik onder zware omstandigheden, zoals bij het knielen op steen in mijnen en steengroeven. Perforatieweerstand is minstens 250N

Voor wie?

Met de EN14404 genormeerde kleding is - alleen in combinatie met gecertificeerde kniestukken - geschikt voor werknemers die tijden hun werkzaamheden veel in een knielende positie werken. Zoals bijvoorbeeld bouwvakkers, stratenmakers of vloerleggers. Kleding en PBM met deze norm zorgen dat je minder snel blessures of ander letsel oploopt.

 

Combineer bijvoorbeeld deze Fristads Craftsmen jogger met de Snickers Kniebeschermers voor ultieme bescherming van je knieën. Meer weten of benieuwd welke norm jij nodig hebt? Neem gerust contact met ons op en wij voorzien je graag van advies!

 

 

Terug naar normeringen