De geschiedenis van werkkleding voor vrouwen

Dameskleding van eind 19de eeuw tot nu

Wat een verademing dat we niet meer in een korset hoeven te werken!

Eind 19de eeuw maakten we in Nederland kennis met emancipatie. Vrouwen deden steeds meer 'mannendingen'. Zo kregen ze vaker een kantoorbaan, gingen sporten en maakten gebruik van allerlei nieuwe vervoersmiddelen in plaats van het paard. In die tijd droegen vrouwen alleen lange jurken. Nu weten we allemaal dat fietsen in een rok niet optimaal is, dus rond 1900 volgde een verandering in de garderobe van de vrouw. Hun kleding moest praktischer. Maar daar was zeker niet iedereen het mee eens. Men was gewend aan 'damesachtige' kleding. Elke vorm van een broek was dan ook mannelijk. Wist je dat vrouwen in die tijd zelfs geen onderbroeken droegen om die reden?! Vandaar dus ook die lange rokken.... Toen vrouwen steeds meer gingen werken en sporten, nam de kans op inkijk en daarmee de behoefte aan een onderbroek echter toe. Vanaf 1880 is het tenslotte voor iedereen toegestaan er één te dragen. In Groot- Brittannië bleef de gebruikelijke aanduiding voor vrouwelijke onderbroeken nog lang de term 'unmentionables'.

De werkende vrouw had dus andere kleding nodig en zo werd het mantelpak met blouse geboren. En de sportende vrouw moest toch wel echt aan de broek. Maar gezien het dragen van een broek voor vrouwen ondenkbaar was, werden er in eerste instantie toch andere oplossingen bedacht. Niettemin werd de weg richting broeken voor vrouwen voorzichtig ingeslagen. De autorijdende vrouw kreeg een (regen)jas en veiligheidsbril, omdat de meeste auto's toen nog open waren. En de fietsende vrouw kreeg de keuze uit drie soorten fiets(broek)pakken. Uiteraard stuitte alles op veel verzet, maar deze stroming heeft uiteindelijk geleid tot zelfs bh's en zwemkleding. 

Tientallen jaren later vervulden vrouwen steeds vaker een 'mannenberoep'. Pas de laatste jaren merken we dat hier rekening mee wordt gehouden in het ontwerpen van vrouwenkleding. Want je bent er niet wanneer je besluit een kledinglijn ook in het lila of roze uit te brengen. De snit moet natuurlijk ook geheel anders. Het vrouwenfiguur is nu eenmaal totaal anders dan het mannenfiguur. Gelukkig zorgen steeds meer leveranciers ervoor dat vrouwen, in welk beroep dan ook, dit in alle comfort kunnen uitvoeren, zonder in een vormeloze werkbroek of werkjas te hoeven lopen. Je kunt tegenwoordig het hele bedrijf in een uniforme kledingstijl steken, maar dan wel aan elk figuur aangepast. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem eens een kijkje in het damesassortiment van Werkkleding.nl. Maar sla ook vooral de unisex afdeling niet over, want soms is een getailleerde taille of lage werkbroek juist het laatste waar je naar zoekt!  

Bron: Varenna (InfoNu)