De gele hesjes-beweging binnen Werkkleding

Per 1 juli vindt er een gele-hesjes-verschuiving plaats langs en op het spoor.

De maatregel is eigenlijk al vorige maand ingegaan, maar vanaf 1 juli 2019 is het echt voor alle spoorwerkers verplicht om fluor oranje werkkleding te dragen. Voorheen was dit fluor geel voor werk aan het spoor, metro en lightrail. De overstap sluit aan bij de wens van de spoorsector om, net als de bouwsector, oranje werkkleding te gaan dragen. Een kleur die eigenlijk in de rest van Europa ook gangbaar is. Dus ook voor samenwerkingen met buitenlandse bedrijven in Nederland is deze uniformering een goede zaak.

Leidinggevenden gaan juist fluor gele werkkleding dragen. De groep die belast is met de veiligheid wordt dus extra herkenbaar. Op deze manier zal de bouwplaats nog veiliger worden. 

Geen verschil tussen spoorwerker en wegwerker

Hoge zichtbaarheid is natuurlijk de belangrijkste eis aan veiligheidskleding voor werkers langs het spoor. Zowel fluor geel als fluor oranje voldoen aan alle zichtbaarheidseisen. De zichtbaarheid hangt vooral af van de achtergrond en dus niet van de kleur. Er is dus geen veiligheidsreden om vast te houden aan de fluor gele werkkleding. Met de overstap naar fluor oranje komt er meer uniformiteit met de bouwsector. In de wegenbouw dragen ze bijvoorbeeld ook al fluor oranje. Voor mensen die aan verschillende projecten werken, zoals aannemers, is de nieuwe situatie ideaal, want er hoeft niet meer van werkkleding gewisseld te worden.

De strenge eisen voor de reflecterende strepen op de werkkleding blijven gehandhaafd. Twee horizontale strepen en ten minste twee verticaal signalerende strepen die over de schouder doorlopen. 

Tot 1 juli wordt het nog toegestaan om oranje kleding te dragen met daaroverheen een geel vest. Daarna dient overal waar rijdend materieel kan opduiken, de kleur van een overall, jas of hesje oranje te zijn. De lange aanlooptijd is bewust gekozen zodat de aanschaf van nieuwe oranje kleding zoveel mogelijk meeloopt in de reguliere vervangingscyclus bij bedrijven. Maar wacht niet langer en bestel je nieuwe HI-VIS werkkleding vandaag nog op werkkleding.nl.

Bron: Stichting RailAlert.