Veiligheidshesjes & regelgevingen

Mijntje Verkade

Views: 736
Gele of oranje hesje

Wat is nou het verschil tussen gele en oranje hesjes?

Waarom nou al die verschillende kleuren hesjes, het valt allemaal op, toch? Nou, zo zit het niet helemaal. De kleur van de kleding heeft namelijk een functie. Per 1 juli 2019 is het voor alle spoorwerkers verplicht om fluor oranje te dragen i.p.v. fluor geel. De overstap komt vanuit de spoorsector om, net als in de bouwsector, oranje te dragen in plaats van geel. Oranje, een kleur die eigenlijk in heel Europa gangbaar is, dus ook voor samenwerkingen met buitenlandse bedrijven is deze uniformering een goede zaak.

Wanneer dan geel?

Voor de leidinggevenden is geel de kleur die ze gaan dragen. De groep die verantwoordelijk is voor de veiligheid gaat dus nóg meer opvallen. Op die manier wordt de bouwplaats nóg veiliger.

Hoge zichtbaarheid is de belangrijkste eis aan veiligheidskleding. Zowel fluor geel als oranje voldoen aan alle veiligheidseisen. Er is dus niet echt een veiligheidsreden om vast te houden aan de fluor gele werkkleding. De overstap zorgt voor meer uniformiteit in de bouwsector. In de wegen-, bouw- en nu ook de spoorsector dragen de werknemers fluor oranje. Al helemaal ideaal is het voor aannemers die aan verschillende projecten werken; die hoeven niet meer te wisselen van werkkleding.

De strenge eisen voor de reflecterende strepen blijven gelden: twee horizontale strepen en ten minste twee verticaal signalerende strepen die over de schouder doorlopen.

Tot 1 juli 2019 wordt het nog toegestaan om oranje kleding te dragen met daaroverheen een geel vest. Daarna dient overal waar rijdend materieel kan opduiken de kleur van een overall, jas of hesje oranje te zijn. Wacht dus niet langer met het vervangen van je oude werkkleding en bestel je nieuwe HI-VIS werkkleding vandaag nog op werkkleding.nl.